Search
Close this search box.

Burnoje tirpstantys desertai iš daržovių: konditeris papasakojo, kaip tokius pasigaminti

Burnoje tirpstantys desertai iš daržovių: konditeris papasakojo, kaip tokius pasigaminti

Gausus daržovių derlius skatina gaminti gardžiausius patiekalus. Ir nors iš rudens teikiamų daržovių dažniausiai gaminame įvairius garnyrus prie mėsos ar žuvies patiekalų, iš jų galima paruošti ir puikius sveikuoliškus desertus, kurie nustebins originaliu skoniu. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, teigia, kad desertų pagrindu puikiai gali tapti morkos, moliūgai ar burokėliai. Tereikia pasitelkti vaizduotę.

„Rudenį turime gausų įvairiausių tradicinių, Lietuvoje auginamų daržovių derlių, tad pasirinkimas, kurias iš jų įtraukti į desertų sudėtį, tikrai platus. Burokėliai, morkos, moliūgai jau išsikovojo savo vietą konditerijos pasaulyje. Tačiau saldžius kepinius galite gaminti ir su cukinijomis. Ypatingu skoniu desertus papildo paprikos. Taip pat verta rinktis ir uogas, džiovintus vaisius, jais lengvai galite pakeisti cukrų, tad desertas bus ne tik skanus, bet ir sveikesnis“, – teigia T. Lauvray. 

Taip pat saldžius kepinius iš daržovių galima saldinti ir natūraliais sirupais, medumi. Juos papildyti galima ir bananais. Jie suteikia natūralaus saldumo. Galima naudoti ir riešutų sviestą. Pasak konditerijos eksperto, gaminant desertus su daržovėmis svarbu atkreipti dėmesį ir į kitus naudojamus ingredientus. Jis pataria rinktis kuo natūralesnius produktus, viso grūdo miltus, vengti riebalų mišinių.

„Desertai su daržovėmis gali tapti tikrai sveikesne  alternatyva ir dar vienu būdu valgyti daugiau daržovių. Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į daržovių kepimo trukmę. Jei kepsite pernelyg ilgai, daržovės gali prarasti naudingąsias savybes. Gaminant sveikuoliškus desertus galima eksperimentuoti – rinktis kokosų miltus, sojų varškę, išbandyti kakavos sviestą. Taip pat galima pasigaminti deserto pertepimui ar puošimui naudojamą kremą iš avokadų ar burokėlių. Jis nustebins ir savita spalva“, – sako T. Lauvray.

Įvairi daržovių teikiama nauda

Daržovėse gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jos yra ir puikus skaidulų šaltinis. Be to, desertai su daržovėmis gali tapti ir būdu paskatinti vaikus jų suvalgyti daugiau. Jei virto burokėlio skonis ne visiems patrauklus, pyragas su burokėliais bus savotiškai salsvas, bet burokėlių skonis nedominuos.

Konditerijos ekspertas įvardija ir pagrindines kepinių su daržovėmis savybes.

Morkos. Tai vienos populiariausių daržovių saldiems kepiniams gaminti. Jos ne tik praturtina kepinio skonį, bet ir suteikia ypatingą spalvą. Morkose yra gausu karotino, vitaminų C, B, B2, K. Jas į kasdienį mitybos racioną turėtų įtraukti mažakraujyste sergantys žmonės bei tie, kurie tiesiog nori sustiprinti savo imuninę sistemą. Ruošiant morkų pyragą ar keksiukus su morkomis svarbu šias daržoves tinkamai paruošti. Kadangi morkose gausu sulčių, jas sutarkavus reikėtų nusunkti ir tik tada sumaišyti su likusiais ingredientais. 

Desertus sus morkomis galima gardinti įvairiais prieskoniais – muskatu, kardamonu. O jei norite subtilaus aštrumo, įberkite į morkų desertų tešlą šiek tiek kario. 

Burokėliai. Gaminat desertą su burokėliais svarbu nepamiršti, kad aukštoje temperatūroje jie praranda savo vertingiausias medžiagas, todėl vertėtų rinktis gaminius, kuriuos reikia kepti ilgesnį laiko tarpą, tačiau žemesnėje temperatūroje. Burokėliuose gausu vitamino C, folio rūgšties, B grupės vitaminų. Kepiniai su šia daržove puikiai tiks žmonėms, turintiems problemų su skydliaukės veikla, jie gali padėti palaikyti ir sklandžią žarnyno veiklą.

Moliūgai. Šios daržovės dažnai vadinamos tikru daržo karaliumi. Ir ne veltui. Moliūgai ne tik praturtina kepinius, tačiau ir stiprina imunitetą. Tai – gausus geriausių karotino, antioksidantų ir maistinių skaidulų šaltinis. Moliūgu pagardinti kepiniai itin naudingi žmonėms, kurie skundžiasi aukštu kraujo spaudimu, serga hipertenzija. 

Pasak T. Lauvray, dabar yra puikus metas išbandyti desertus su sezoninėmis daržovėmis pagal nesudėtingus receptus.

Šokoladinis burokėlių pyragas

Jums reikės: 

300 g virtų burokėlių

80 g juodojo šokolado

3 kiaušinių 

200 g cukraus

50 g tirpinto sviesto

30 g kakavos miltelių

200 g viso grūdo miltų

1 šaukštelio kepimo miltelių

Gaminimas: 

Išvirtus burokėlius sutarkuokite, tuomet trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Inde virš karšto vandens garų ištirpinkite šokoladą. Taip pat ištirpinkite ir sviestą. Leiskite jam atvėsti.  Išplakite kiaušinius su cukrumi.  Įmaišykite sviestą, šokoladą ir burokėlių masę. Kruopščiai išmaišykite. Kepimo miltelius ir kakavą suberkite į miltus, juos sumaišykite su burokėlių ir kiaušinių mase. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.

Sausainiai su moliūgu

Jums reikės:

150 g tarkuoto moliūgo

200 g pilno grūdo kvietinių miltų

1 kiaušinio

50 g tirpinto sviesto

1 šaukštelio kepimo miltelių

3 šaukštų tirpinto medaus

Gaminimas:

Sutarkuotą moliūgą šiek tiek nusausinkite ir sumaišykite su kiaušiniu. Inde virš garų ištirpinkite sviestą, leiskite jam pravėsti ir įmaišykite į moliūgo ir kiaušinių masę. Supilkite tirpintą medų. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir taip pat sumaišykite iki vientisos masės. Rankomis suformuokite norimo dydžio sausainius. Kepkite iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje 30 min. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE