Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Buliena – sportinkų pamėgta, itin paprastai paruošiama mėsa

Buliena – sportinkų pamėgta, itin paprastai paruošiama mėsa

Bulių mėsa, buliena arba tiesiog jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių, kurioje yra gausu įvairiausių vitaminų bei mineralų. Ši mėsa ypatingai pamėgta tarp sportininkų, mat ji pasižymi dideliu baltymų kiekiu. Iš bulių mėsos galima gaminti įvairius troškinius, dėti į sočias sriubas ar gaminti mėsainius, tačiau vienas ikoniškiausių šios mėsos patiekalų – kepsnys. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, atskleidžia, kad pagrindinė paslaptis, norint išgauti patį geriausią bulių mėsos kepsnio skonį – jį ruošti kuo paprasčiau.

„Bulieną, kaip ir kitą raudoną mėsą reikėtų valgyti kelis kartus per savaitę. Joje yra didelis sveikatą stiprinančių amino rūgščių kiekis, o tai vienas –didžiausių baltymų šaltinių žmogaus racione. Būtent dėl šios priežasties šią mėsą dažnai renkasi aktyviai sportuojantys žmonės. Kadangi šioje mėsoje yra daug geležies – jos vartojimas sumažina mažakraujystės riziką“, – pasakoja G. Bačkovas.

Be to, anot eksperto, ši mėsa yra labai gerai virškinama. Joje yra gausu vitaminų ir naudingų medžiagų, mažai riebalų. Bulių mėsa labiausiai vertinama kaip vienas pagrindinių B grupės vitaminų šaltinių, ji turi daug mineralinių medžiagų, cinko. 

Anot eksperto, buliena dažnai yra valgoma pusiau žalia, tačiau ši mėsos rūšis išsiskiria iš kitų, kad gali būti vartojama ir visiškai žalia. Pavyzdžiui, tradiciniame prancūziškame jautienos tartare smulkiai supjaustyta mėsa patiekiama visiškai žalia, pagardinta prieskoniais, šaukšteliu majonezo, garstyčių ir įvairiais priedais. O itališkame jautienos karpančio mėsa yra itin plonais griežinėliais ir taip pat yra patiekiama žalia, paskaninta prieskoniais ir įvairiais padažais. Tačiau, anot eksperto, tikriausiai nesuklysime pasakę, kad vienas populiariausių ir žinomiausių buliaus mėsos patiekalų pasaulyje – sultingas kepsnys. 

Norint paruošti skaniausią bulienos kepsnį, mėsos ekspertas siūlo rinktis brandintą mėsą. Pasirinkus tokį produktą, anot jo, kokybišką kepsnį namuose išsikepsite be vargo. 

„Anksčiau galbūt dar vyravo tam tikri mitai, kad buliaus mėsą yra sunku skaniai paruošti – neva ši mėsa yra kieta ir reikalauja ypatingo paruošimo. Vis tik kokybiška, brandinta šios rūšies mėsa yra tikrai minkšta, išraiškingo skonio ir lengvai paruošiama. Tuo patys jau kurį laiką įsitikina ir tai vertina vis daugiau pirkėjų, kurie ieško išskirtinio skonio mėsos“, – sako G. Bačkovas.

Jeigu norėtumėte išsikepti bulienos kepsnį, G. Bačkovas pataria, kad geriausia būtų rinktis antrekotą, nugarinę ar išpjovą. Geriausiam skoniui išgauti, mėsą ekspertas siūlo kepti be prieskonių, naudojant saulėgrąžų aliejų, gerai įkaitintoje keptuvėje. Jeigu norite kepsnio su krauju – patariama iš abiejų pusių jį kepti apie 1,5–2 minutes, jeigu norite gerai iškepto – po 4 minutes. O ištraukus karštą kepsnį iš keptuvės – tiesiog pabarstyti jūros druska ir patepti sviestu. 

Mėsos ekspertas taip pat siūlo ir burnoje tirpstančio bulienos kumpio receptą. 

Keptas bulienos kumpis

Jums reikės:

Buliaus mėsos kumpio

Šakelės rozmarino

Šakelės čiobrelio

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Pagaminimas:

Bulienos kumpį parą palaikykite marinate su rozmarinais, čiobreliais, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Mėsai išsimarinavus gerai įkaitinkite keptuvę ir kelias minutes apkepinkite visą gabalą iš abiejų pusių. Tada kepkite iki 120 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 3 valandas. Paskui padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir pakepkite dar 20 minučių. Mėsą patiekite karštą su mėgstamais garnyrais. Skanaus!

Related Topics
  • buliena
Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

Trys mitai apie lošimus

Trys mitai apie lošimus

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

NAMAI

Saugi kaimynystė: matome viską, bet ar žinome, kaip elgtis?

Saugi kaimynystė: matome viską, bet ar žinome, kaip elgtis?

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Dizaino ekspertė: aklai vadovautis 2020 metų interjero tendencijomis – nederėtų

Dizaino ekspertė: aklai vadovautis 2020 metų interjero tendencijomis – nederėtų

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Ekspertas atskleidė, kaip rūpintis dulkių siurbliais, kad šie tarnautų ilgiau

Ekspertas atskleidė, kaip rūpintis dulkių siurbliais, kad šie tarnautų ilgiau

PATARIMAI

5 patarimai, kaip užkirsti kelią dažniausiems incidentams ir išsaugoti šventinę nuotaiką

5 patarimai, kaip užkirsti kelią dažniausiems incidentams ir išsaugoti šventinę nuotaiką

Plaukų problema, kuri manoma, kad išsispręs savaime: vaistininkė paaiškina, kaip ją įveikti

Plaukų problema, kuri manoma, kad išsispręs savaime: vaistininkė paaiškina, kaip ją įveikti

Kalėdinės dirbtuvės

Kalėdinės dirbtuvės namuose: kaip pasigaminti advento kalendorių?

Kartą ir visiems laikams – patarimai, kurie padės įveikti nerimą

Kartą ir visiems laikams – patarimai, kurie padės įveikti nerimą

Gydytoja pataria: kad maža žaizdelė karantino metu netaptų mirtina liga

Gydytoja pataria: kad maža žaizdelė karantino metu netaptų mirtina liga

Netikėti būdai keksiukų formelėms panaudoti: gaminkite pusryčius, užkandžius, šaldykite ledus

Netikėti būdai keksiukų formelėms panaudoti: gaminkite pusryčius, užkandžius, šaldykite ledus

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.