SKAITOME.LT
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Skaitome.lt
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
skaitome.lt
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus

Velykoms – putpelių kiaušiniai: nauda, paruošimo būdai ir abejingų nepaliksiantis receptas

Straipsniai - Maistas
Velykoms – putpelių kiaušiniai: nauda, paruošimo būdai ir abejingų nepaliksiantis receptas

Kiaušinis – vienas pagrindinių artėjančių Velykų simbolių, vaizduojantis atgimimą, atbundančią gamtą bei vaisingumą. Ir nors per šią pavasario šventę tradiciškai marginame ir skanaujame vištų kiaušinius, Velykų stalą itin paįvairina į margučių krepšelį įdėti putpelių kiaušiniai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šiuos kiaušinius Velykų laikotarpiu yra itin pamėgę – duomenys rodo, kad putpelių kiaušinių pardavimai prieš Velykas išauga beveik 3 kartus.

„Žmonių susidomėjimas putpelių kiaušiniais nuolatauga ir tai rodo vis didėjantys jų pardavimai. Žinoma, Velykų laikotarpis itin išsiskiria – pirkėjų krepšeliuose jie atsiduria tikrai dažnai. Mūsų tinklas bendradarbiauja su vietos tiekėjais, kad nuolat užtikrintume putpelių kiaušinių pasiūlą. Šie nedideli ir išskirtiniai kiaušiniai savaime margi, todėl vis dažniau tampa šventinio stalo puošmena“, – sako V. Budrienė.

Putpelių kiaušiniai – ir per Velykas

„IKI ūkis“ kiaušinius tiekiantį vieną moderniausių Lietuvoje putpelių ūkių valdanti Daiva Urbonavičiūtė sako, kad putpelių kiaušinius galima naudoti visur, kur šiaip naudojame vištų kiaušinius. Tai ir konditerija, ir salotų, mėsos patiekalai. Susidomėjimas putpelių kiaušiniais Lietuvoje vis didėja, o tai, pasak D. Urbonavičiūtės, keičia ir nusistovėjusias Velykų tradicijas.

„Anksčiau putpelių kiaušiniai per Velykas buvo daugiau išimtis nei taisyklė, bet šiais laikais vis daugiau žmonių savo šventinį stalą puošia būtent šiais kiaušiniais. Tai matome ir iš partnerių užsakymų, ir girdėdami atsiliepimus iš draugų, pažįstamų. Vieni žmonės putpelių kiaušinius perka tik per Velykas, kiti – visus metus, bet jų populiarumas tik auga, abejonių dėl to beveik nekyla“, – teigia moteris.

Kadangi putpelių kiaušiniai savo išvaizda primena nudažytus kiaušinius, žmonės per Velykas dažnai jų papildomai nedažo, nes jie puikiai atrodo ir natūralūs.

Putpelių kiaušiniai – Rytų kultūros dalis

Pasak ūkininkės, putpelių kiaušinių valgymas perimtas iš Pietryčių Azijos kultūros, kurioje šis produktas dėl savo gausios vitaminais ir mikroelementais sudėties yra nepakeičiama maisto raciono dalis. Pavyzdžiui, Japonijoje įprasta kiekvieną rytą suvalgyti 2–3 putpelių kiaušinius vaikams, moksleiviams, studentams, besimokantiems ar aktyvų protinį darbą dirbantiems žmonėms. Pastebėta, kad putpelių kiaušiniai stiprina imunitetą, dažnai gydytojų yra rekomenduojami po traumų, kaulų lūžių, sergant osteoporoze.

„Putpelių kiaušiniai pasižymi alergiją mažiau sukeliančiais baltymais, todėl jei žmogus yra alergiškas vištos kiaušinių baltymui, dažnu atveju kaip alternatyvą gali vartoti putpelių kiaušinius. Taip pat putpelių kūno temperatūra yra 42 laipsniai, o tai nepalanki terpė daugintis salmonelėms, todėl šiuose kiaušiniuose neturėtų būti salmoneliozės bakterijų“, – teigia ūkininkė.

D. Urbonavičiūtė sako, kad ypač didelio skonio skirtumo tarp putpelių ir vištų kiaušinių nėra, tačiau putpelių kiaušinių populiarumui įtakos turi jų dydis ir išvaizda. „Iš žmonių tenka išgirsti, kad putpelių kiaušiniai turi švelnesnį, lengvesnį skonį. Visgi, šie kiaušiniai yra vertinami dėl savo dekoratyvinio ir elegantiško dydžio. Neretai iš mamyčių tenka išgirsti, kad vaikai itin mėgsta putpelių kiaušinius, nes jie mažesni, todėl juos patogu valgyti. Taip pat tokius kiaušinius dažnai naudoja įvairiose šventėse, kai patiekiami vieno kąsnio užkandžiai“, – pasakoja pašnekovė.

Kaip išvirti putpelių kiaušinius?

D. Urbonavičiūtė dalijasi ir putpelių kiaušinių virimo pradžiamoksliu bei siūlo paprastai pagaminamą, bet skanų burokėlių sultyse marinuotų putpelių kiaušinių receptą.

Iš šaldytuvo išimtus putpelių kiaušinius nuplauname ir dedame į nedidelį puodą. Užpilame šaltu vandeniu. Viryklėje nustatę didžiausią kaitrą, užverdame ir iškart išjungiame. Kiaušinius tame vandenyje paliekame:

• 5 sekundes, jei norime, kad tryniai liktų skysti;

• 1 minutę, jei norime, kad tryniai būtų minkšti;

• 2 minutes, jei norime, kad tryniai būtų kieti.

Palaukus norimą laiką, nedelsdami užliejame šaltu vandeniu. Palaikę minutę, jį nupilame. Dėl gana storos kiaušinių plėvelės po lukštu kartais juos sunku nulupti. Putpelės kiaušinį sėkmingai nulupsite, jei spausdami pavoliosite jį lėkštėje ir sutraiškysite visą lukštą. Tuomet lengvai jį „nuvyniosite“. Jei reikia nulupti daugiau kiaušinukų vienu metu, atvėsinkite juos šaltu vandeniu, nupilkite jį. Uždengę puodą, kuriame jie virė, gerai papurtykite, kad visi kiaušiniai sudužtų, ir vėl užpilkite šaltu vandeniu. Taip kiaušinius lengvai nulupsite.

Burokėlių sultyse marinuoti putpelių kiaušiniai

Jums reikės:

150 ml vandens

150 ml obuolių acto

Nedidelio burokėlio

10 g druskos

60 g cukraus

2 gvazdikėlių

Kelių juodųjų pipirų žirnelių

Kelių lauro lapų

Gaminimas:

Šis įspūdingas kiaušinių užkandis papuošia ir pagyvina kiekvieną užkandžių lėkštę ir nepalieka abejingų. Burokėlį nuplauname, nulupame ir sutarkuojame burokine tarka. Sudedame į puodą kartu su kitais produktais ir užverdame. Marinatą kaitiname 5 minutes ir paliekame atvėsti. Atvėsusį nukošiame. Putpelių kiaušinius išverdame, nulupame, sudedame į sterilų stiklinį indą ir užpilame šiltu marinatu. Kiaušinius galima valgyti jau po dviejų valandų. Kiaušiniai bus švelniai marinuoti ir itin aromatingi. Laikant ilgiau, skonis stiprės. Po dviejų valandų indą sandariai uždarome ir dedame į šaldytuvą. Šitaip marinuotus kiaušinius šaldytuve galime laikyti kelias savaites. Skanaus!

Žymos: putpelių kiaušiniai

Kiti straipsniai

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas
Maistas

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas

Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir...

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas
Maistas

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Velykoms – pradedame sukti galvas, ką pagaminti šventiniams pietums. Balta mišrainė, įdaryti kiaušiniai, įvairiausiais būdais...

Amelijos patarimai, kaip planuoti pirkinius ir pavasariškas baltų šaltibarščių receptas
Maistas

Amelijos patarimai, kaip planuoti pirkinius ir pavasariškas baltų šaltibarščių receptas

Retesnis apsilankymas parduotuvėse, kruopštus pirkinių planavimas ir produktų sąrašo sudarymas – tai tik dalis naujų įpročių, kuriuos karantino metu atrado...

Ruošiamės Velykoms: anties ir kiaulienos patiekalai, nustebinsiantys artimuosius
Maistas

Ruošiamės Velykoms: anties ir kiaulienos patiekalai, nustebinsiantys artimuosius

Artėjant Velykoms daugelis pradeda galvoti apie šventinį savo stalą. Ir nors šią šventę minėsime mažesniame šeimos rate, artimuosius nustebinti kulinariniais...

Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe
Maistas

Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe

Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlių rūšis. Iš Viduržemio jūros regiono kilę artišokai šimtmečius...

4 priežastys, kodėl kas rytą turėtume valgyti pusryčius
Maistas

4 priežastys, kodėl kas rytą turėtume valgyti pusryčius

Pusryčiai ne veltui yra vadinami svarbiausiu dienos patiekalu. Maistas ryte suteikia energijos, kuri mus lydi pirmąją dienos dalį. Kai kurie...

Žolelių daržas ant palangės: sėjame dabar, skanaujame per Velykas
Maistas

Žolelių daržas ant palangės: sėjame dabar, skanaujame per Velykas

Pavasariui įsibėgėjus didėja ir susidomėjimas namų daržininkyste, o ypač populiarios tampa ant palangių žaliuojančios prieskoninės žolelės. Žmonės jas augina ne...

Ekspertė pataria: kaip taisyklingai atšildyti žuvį ir kokių klaidų nedaryti?
Maistas

Ekspertė pataria: kaip taisyklingai atšildyti žuvį ir kokių klaidų nedaryti?

Žuvis – pakankamai greitai gendantis produktas, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos...

Subalansuota mityba: kokių produktų turėtų būti mūsų kasdienėje mityboje ir ko reikėtų vengti?
Maistas

Subalansuota mityba: kokių produktų turėtų būti mūsų kasdienėje mityboje ir ko reikėtų vengti?

Racionas ir kasdienė mityba yra labai svarbi mūsų gyvenimo dalis, ypač kai kalba pasisuka apie sveikatą. Be tinkamos mitybos kūnas...

Tarptautinę miego dieną minint – 5 produktai, pagerinsiantys miego kokybę
Maistas

Tarptautinę miego dieną minint – 5 produktai, pagerinsiantys miego kokybę

Kovo 21-ąją minima Tarptautinė miego diena. Jos tikslas – atkreipti dėmesį į miego svarbą. Nuo seno žinoma, kad kokybiškam miegui...

Kitas įrašas
Psichologė atskleidžia: Norint auginti pasitikėjimą savimi reiktų žinoti tris taisykles

Psichologė atskleidžia: Norint auginti pasitikėjimą savimi reiktų žinoti tris taisykles

Skaitome.lt

Naudingi ir įdomūs SEO straipsniai ir patarimai įvairomis temomis: Būsto įrengimo, laisvalaikio, sveikatos, verslo, mitybos, kelionių, automobilių priežiūros, interjero, technologijų, draudimo ir t.t.

Norite susisiekti?

Kontaktai

ŽYMOS

akių makiažas Augintiniai augintinio sveikata baidarių nuoma baidarės dantų priežiūra daržovės dieta dietologė duona duonos kepimas duonos receptai gera savijauta gydymas imunitetas imuniteto stiprinimas kaip pasirinkti dviratį kava kavinės košė maistas maisto planavimas maisto ruošimas makaronai makiažo tendencijos mandarinai miegas mityba patarimai patiekalai plaukų priežiūra pusryčiai receptai restoranai ryžiai skrandžio rūgštingumas sveikas sveikas oras sveikata sviestas velykos vitaminai Vizažistė žaizdelė žalieji kokteiliai

Naujausi straipsniai

Kiaušinių dažymas natūraliais produktais: arbata, prieskoniai, žolelės, uogos

Kiaušinių dažymas natūraliais produktais: arbata, prieskoniai, žolelės, uogos

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas

Gydytoja paaiškino kaip spręsti skrandžio rūgštingumo problemos

Gydytoja paaiškino kaip spręsti skrandžio rūgštingumo problemos

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

  • verslo.tv
  • statybajums.lt
  • manosveikata.lt
  • kelioniuklubas.lt
  • automedia.lt

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos

Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos