SKAITOME.LT
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Skaitome.lt
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
skaitome.lt
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus

Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe

Straipsniai - Maistas
Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe

Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlių rūšis. Iš Viduržemio jūros regiono kilę artišokai šimtmečius buvo vartojami ir kaip maistas, ir dėl gydomųjų savybių. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad mūsų šalies pirkėjai jis labiau atranda artišokus ir mėgsta šį išvaizdų augalą ne tik dėl ypatingo, riešutinio skonio, bet jis vertinamas ir dėl naudos organizmui, nes artišokuose yra gausu vitamino C bei antioksidantų.

„Artišokų augalams būdingi giliai dantyti dideli lapai, užaugantys iki vieno metro ilgio. Susiformavus žiedams jie iš karto nuvysta. Artišoko skonis yra subtilus ir panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti, kartu su salotomis bei kitais užkandžiais“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Pasižymi vitaminų gausa

Anot vaisių ir daržovių ekspertės, artišokai yra puikus skaidulų, vitamino C, magnio šaltinis. Juose taip pat yra vitamino B, vitamino K, vitamino E, kalcio, geležies, fosforo, kalio, natrio ir cinko. Artišokai pasižymi dideliu ir antioksidantų, kovojančių su ligomis kiekiu, todėl nenuostabu, kad dėl gydomųjų savo savybių jie plačiai buvo naudojami jau nuo gilios senovės.

Artišokas, kaip sodo augalas, VIII a. prieš Kristų pirmą kartą paminėtas graikų poetų Homero ir Hesiodo. Įdomu tai, kad viduramžių šaltiniuose jie minimi beveik nebuvo, nors žinoma, kad artišokais tikrai buvo mėgaujamasi Sicilijos regione. Šiandien artišokai daugiausiai auginami Viduržemio jūros šalyse. Pagrindinės šalys Europoje auginančios artišokus yra Italija, Ispanija bei Prancūzija.

Kiekvienoje iš šių šalių artišokai valgomi skirtingai: Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje jie yra valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais faktais apie išvaizdžiuosius artišokus.

Pavadinimas kilo iš graikų mito. Pagal graikų mitologiją artišoko pavadinimas tapo žinomas dėl graikų dievo Dzeuso. Dzeusas, lankydamas savo brolį Poseidoną, pastebėjo gražią mergaitę. Jis iškart ją įsimylėjo ir apgyvendino Olimpo kalne. Tačiau mergina pabėgo ir slapta išvyko aplankyti savo šeimos. Apie tai sužinojęs Dzeusas nuspyrė merginą nuo Olimpo kalno ir pavertė artišoku.

Naudingi sveikatai. Artišokai padeda virškinimui, teigiamai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Nustatyta, kad jų vartojimas gali pagerinti ir cholesterolio kiekį. Artišokas, lyginant su kitomis daržovėmis, pasižymi didžiausiu antioksidantų kiekiu.

Gaminama arbata. Iš artišokų taip pat galima gaminti arbatą. Artišokų arbata yra labai populiari ir plačiai gaminama kai kuriuose Vietnamo regionuose. Ji taip pat gaminama ir Rumunijoje bei Meksikoje.

Turi savo garbei skirtą festivalį. Maisto ir vyno festivalis „The Castroville Artichoke Food & Wine“ kasmet vyksta Kalifornijoje jau beveik 60 metų ir sutraukia artišokų mėgėjus iš viso pasaulio. Šio festivalio veidu buvo tapusi pati Holivudo legenda Marilyn Monroe. 1948 m. ji buvo vainikuota pirmąja Kalifornijos „artišokų karaliene“. Kodėl ji sutiko su tokiu titulu, tiksliai iki šiol nėra žinoma, tačiau manoma, kad tuomet ji nebuvo plačiai žinoma ir labai troško viešumos. Netrukus po karūnavimo Amerikoje itin išpopuliarėjo tiek M. Monroe, tiek artišokų festivalis.

J. Sabaitienė siūlo ir nesudėtingą, bet abejingų nepaliksiantį artišokų receptą.

Orkaitėje kepti artišokai

Jums reikės:

2 vnt. artišokų

6 česnako skiltelių

Kelių šakelių rozmarinų

Citrinos arba acto

Vandens

Alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjauti pusiau. Perpjovus pusiau artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos.

Tuomet iki 200 laipsnių įkaitiname orkaitę. Į kepimo formą sudedame nuluptus česnakus, ant jų dedame perpjautas artišoko puseles, ant artišokų dedame rozmarinų šakeles, viską apšlakstome alyvuogių aliejumi bei pagardiname žiupsneliu druskos ir pipirų. Kepame apie 20 min., kol artišokai gražiai apskrus.

Iškeptus artišokus siūlome patiekti su mėgstamu padažu. Skanaus!

Žymos: artišokasOrkaitėje kepti artišokai

Kiti straipsniai

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas
Maistas

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas

Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir...

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas
Maistas

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Velykoms – pradedame sukti galvas, ką pagaminti šventiniams pietums. Balta mišrainė, įdaryti kiaušiniai, įvairiausiais būdais...

Amelijos patarimai, kaip planuoti pirkinius ir pavasariškas baltų šaltibarščių receptas
Maistas

Amelijos patarimai, kaip planuoti pirkinius ir pavasariškas baltų šaltibarščių receptas

Retesnis apsilankymas parduotuvėse, kruopštus pirkinių planavimas ir produktų sąrašo sudarymas – tai tik dalis naujų įpročių, kuriuos karantino metu atrado...

Ruošiamės Velykoms: anties ir kiaulienos patiekalai, nustebinsiantys artimuosius
Maistas

Ruošiamės Velykoms: anties ir kiaulienos patiekalai, nustebinsiantys artimuosius

Artėjant Velykoms daugelis pradeda galvoti apie šventinį savo stalą. Ir nors šią šventę minėsime mažesniame šeimos rate, artimuosius nustebinti kulinariniais...

Velykoms – putpelių kiaušiniai: nauda, paruošimo būdai ir abejingų nepaliksiantis receptas
Maistas

Velykoms – putpelių kiaušiniai: nauda, paruošimo būdai ir abejingų nepaliksiantis receptas

Kiaušinis – vienas pagrindinių artėjančių Velykų simbolių, vaizduojantis atgimimą, atbundančią gamtą bei vaisingumą. Ir nors per šią pavasario šventę tradiciškai...

4 priežastys, kodėl kas rytą turėtume valgyti pusryčius
Maistas

4 priežastys, kodėl kas rytą turėtume valgyti pusryčius

Pusryčiai ne veltui yra vadinami svarbiausiu dienos patiekalu. Maistas ryte suteikia energijos, kuri mus lydi pirmąją dienos dalį. Kai kurie...

Žolelių daržas ant palangės: sėjame dabar, skanaujame per Velykas
Maistas

Žolelių daržas ant palangės: sėjame dabar, skanaujame per Velykas

Pavasariui įsibėgėjus didėja ir susidomėjimas namų daržininkyste, o ypač populiarios tampa ant palangių žaliuojančios prieskoninės žolelės. Žmonės jas augina ne...

Ekspertė pataria: kaip taisyklingai atšildyti žuvį ir kokių klaidų nedaryti?
Maistas

Ekspertė pataria: kaip taisyklingai atšildyti žuvį ir kokių klaidų nedaryti?

Žuvis – pakankamai greitai gendantis produktas, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos...

Subalansuota mityba: kokių produktų turėtų būti mūsų kasdienėje mityboje ir ko reikėtų vengti?
Maistas

Subalansuota mityba: kokių produktų turėtų būti mūsų kasdienėje mityboje ir ko reikėtų vengti?

Racionas ir kasdienė mityba yra labai svarbi mūsų gyvenimo dalis, ypač kai kalba pasisuka apie sveikatą. Be tinkamos mitybos kūnas...

Tarptautinę miego dieną minint – 5 produktai, pagerinsiantys miego kokybę
Maistas

Tarptautinę miego dieną minint – 5 produktai, pagerinsiantys miego kokybę

Kovo 21-ąją minima Tarptautinė miego diena. Jos tikslas – atkreipti dėmesį į miego svarbą. Nuo seno žinoma, kad kokybiškam miegui...

Kitas įrašas
Storosios žarnos vėžys: kaip jį atpažinti ir kada būtina kreiptis į gydytoją?

Storosios žarnos vėžys: kaip jį atpažinti ir kada būtina kreiptis į gydytoją?

Skaitome.lt

Naudingi ir įdomūs SEO straipsniai ir patarimai įvairomis temomis: Būsto įrengimo, laisvalaikio, sveikatos, verslo, mitybos, kelionių, automobilių priežiūros, interjero, technologijų, draudimo ir t.t.

Norite susisiekti?

Kontaktai

ŽYMOS

akių makiažas Augintiniai augintinio sveikata baidarių nuoma baidarės dantų priežiūra daržovės dieta dietologė duona duonos kepimas duonos receptai gera savijauta gydymas imunitetas imuniteto stiprinimas kaip pasirinkti dviratį kava kavinės košė maistas maisto planavimas maisto ruošimas makaronai makiažo tendencijos mandarinai miegas mityba patarimai patiekalai plaukų priežiūra pusryčiai receptai restoranai ryžiai skrandžio rūgštingumas sveikas sveikas oras sveikata sviestas velykos vitaminai Vizažistė žaizdelė žalieji kokteiliai

Naujausi straipsniai

Kiaušinių dažymas natūraliais produktais: arbata, prieskoniai, žolelės, uogos

Kiaušinių dažymas natūraliais produktais: arbata, prieskoniai, žolelės, uogos

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas

Gydytoja paaiškino kaip spręsti skrandžio rūgštingumo problemos

Gydytoja paaiškino kaip spręsti skrandžio rūgštingumo problemos

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

  • verslo.tv
  • statybajums.lt
  • manosveikata.lt
  • kelioniuklubas.lt
  • automedia.lt

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos

Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos