SKAITOME.LT
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Skaitome.lt
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
skaitome.lt
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus

Ruošiamės Velykoms: anties ir kiaulienos patiekalai, nustebinsiantys artimuosius

Straipsniai - Maistas
Ruošiamės Velykoms: anties ir kiaulienos patiekalai, nustebinsiantys artimuosius

Artėjant Velykoms daugelis pradeda galvoti apie šventinį savo stalą. Ir nors šią šventę minėsime mažesniame šeimos rate, artimuosius nustebinti kulinariniais šedevrais stengsimės tikrai ne mažiau. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šiemet pirkėjai jau pradėjo ruoštis Velykoms, yra linkę pasimėgauti įvairesniais skoniais ir išskirtinesniais produktais.

„Pirkėjai aktyviai ruošiasi Velykoms: pastebime išaugusius velykinių dekoracijų ir kiaušinių dažų pardavimus.  Taip pat pirkėjų krepšeliuose atsiranda nekasdieniai, šventėms skirti produktai. Pavyzdžiui, įprastą dieną perkamą kiaulieną pakeičia antis. Prieš Velykas šis paukštis iškopia į pardavimų viršūnę. Tiesa, kiauliena, nors ir užleidžia lyderio pozicijas, nuo gyventojų stalo nedingsta – ji pagal perkamumą velykiniu laikotarpiu išlieka antroje vietoje“, – sako komunikacijos vadovė.

Antį paruošti – nesudėtinga

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, lietuviai per šventes ruošti ir valgyti antieną iš tiesų mėgsta, tačiau vis dar egzistuoja mitas, kad ją yra sudėtinga pagaminti. Anot maisto ekspertės, norint greitai ir skaniai iškepti šią paukštieną, pakanka vadovautis vos keliomis taisyklėmis – ją tinkamai užmarinuoti, pasirinkti patinkantį įdarą ir kepti žemoje temperatūroje.

„Išmarinuoti antį nėra sunku ir dažniausiai nereikia jokių įmantrių ingredientų. Geriausia antį kepimui pradėti ruošti iš vakaro – įtrinti česnaku, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos ir pipirų mišiniu ir leisti skoniams per naktį įsigerti“, – sako V. Juodkazienė.

Antį rekomenduojama kepti maždaug iki 150–160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 valandas. Taip pat geriausia kepti ant grotelių, po jomis pakišus skardą. Kepimo metu riebalai nutekės, mėsa bus minkšta, bet ne per riebi. Nuvarvėjusiais riebalais kartkartėmis reikėtų palaistyti antį, tuomet ji bus sultinga, o odelė traški. Likusiuose riebaluose rekomenduojama iškepti bulves, kurias vėliau šalia pagrindinio patiekalo galima patiekti kaip garnyrą.

Keptą antį galima patiekti su bruknių ar spanguolių padažu. O ypatingo skonio jai suteiks specialiai paruoštas įdaras. Tai – puikus akcentas pagardinti paukščiui, mat jis suteiks ne tik nuostabų skonį, bet ir sukurs prabangių pietų įspūdį.

„Tradiciškai antis įdaroma obuoliais, citrusiniais vaisiais, spanguolėmis, džiovintais abrikosais arba slyvomis. Taip pat įdarui dažnai naudojami su kita mėsa, pavyzdžiui, maltomis kepenėlėmis, sumaišyti ryžiai. Dar antį populiaru įdaryti raugintais kopūstais, kurie vėliau valgomi kaip troškintas garnyras“, – pasakoja maisto ekspertė.

Kiauliena nuo lietuvių stalo niekur nedingsta

Po anties pagal populiarumą besirikiuojanti kiauliena taip pat randa vietos ant šventinio stalo. „Kiaulieną žmonės valgo ir per Velykas. Bet dažniau stengiasi pasilepinti įmantresniais patiekalais iš šios mėsos: gamina įvairiausius vyniotinius, suktinukus ir, žinoma, kepsnius“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė sako, kad ruošiant kepsnį šios mėsos svarbiausia neperkepti, nes tuomet ji tampa sausa ir sunkiai kramtoma. Norint pagaminti sultingą kiaulienos kepsnį ir atskleisti daugiausia mėsos skonio bei aromato, prieš kepant mėsą reikėtų bent kelias valandas pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate.

Jeigu šventiniam stalui mėsą planuojate kepti orkaitėje, prieš pat kepant reikėtų įmasažuoti prieskonius: apibarstyti mėsą mėgstamais žolelių prieskoniais, druska, pipirais ir aptepti aliejumi – tuomet išlaikysite jos sultingumą. Kepsnius geriausia kepti aukštoje temperatūroje ir sūdyti jau po kepimo.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis anties bei kiaulienos receptus, kuriuos išdidžiai galėsite patiekti ant šventinio stalo.

Kepta antis su figomis

Jums reikės:

1 anties

Čiobrelių, garstyčių, druskos, pipirų

Alyvuogių aliejaus

450 g džiovintų figų

450 g pievagrybių

3 raudonųjų svogūnų

3 skiltelių česnako

Šlakelio balzamiko acto ir alyvuogių aliejaus

Saujos džiūvėsėlių

Paruošimas:

Pirmiausia prieskonius sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Šiuo marinatu įtrinkite antį ir jos vidų. Supjaustykite džiovintas figas ir pievagrybius didesniais gabaliukais, o svogūną ir česnaką – smulkiau. Viską sumaišykite su džiūvėsėliais, balzamiko actu ir aliejumi. Gautą įdarą sudėkite į anties vidų. Antį kepkite apie 3 val. iki 160 laipsnių  įkaitintoje orkaitėje. Jeigu norite, kad antis apskrustų, kepimo pabaigoje padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar 20 min.

Kiaulienos kepsnys su obuoliais

Jums reikės:

Kiaulienos nugarinės

Alyvuogių aliejaus

Sviesto

Kelių skiltelių česnako

Kelių obuolių

Kelių svogūnų

Žiupsnelio druskos bei pipirų

Sultinio

Kelių šakelių čiobrelio

Gaminimas:

Nugarinę ištrinkite druska ir pipirais. Tuomet stipriai įkaitinkite didelę keptuvę arba kitą talpų indą, į ją įpilkite šlakelį aliejaus, įspauskite česnako skilteles ir iš visų pusių apskrudinkite kiaulieną. Tuomet iš keptuvės išimkite mėsą, sumažinkite kaitrą ir į ją įdėkite gabaliuką sviesto, suberkite smulkintus obuolius bei svogūnus, smulkintus čiobrelius.

Juos vartydami kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Tuomet į kitą indą sudėkite mėsą, obuolius bei svogūnus, įpilkite šiek tiek sultinio, uždenkite dangčiu ir apie pusvalandį viską patroškinkite orkaitėje, 180–200 laipsnių temperatūroje. Iškepus mėsai leiskite „pailsėti“ apie 10 min. Vėliau supjaustykite riekelėmis, o obuolius patiekite kaip garnyrą. Jeigu pageidaujate, iš gauto obuolių ir svogūnų mišinio galite pasidaryti puikų padažą. Mėsą patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Žymos: kepta antis receptaiKepta antis su figomiskiaulienos patiekalaivelykų patiekalai

Kiti straipsniai

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas
Maistas

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas

Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir...

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas
Maistas

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Velykoms – pradedame sukti galvas, ką pagaminti šventiniams pietums. Balta mišrainė, įdaryti kiaušiniai, įvairiausiais būdais...

Amelijos patarimai, kaip planuoti pirkinius ir pavasariškas baltų šaltibarščių receptas
Maistas

Amelijos patarimai, kaip planuoti pirkinius ir pavasariškas baltų šaltibarščių receptas

Retesnis apsilankymas parduotuvėse, kruopštus pirkinių planavimas ir produktų sąrašo sudarymas – tai tik dalis naujų įpročių, kuriuos karantino metu atrado...

Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe
Maistas

Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe

Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlių rūšis. Iš Viduržemio jūros regiono kilę artišokai šimtmečius...

Velykoms – putpelių kiaušiniai: nauda, paruošimo būdai ir abejingų nepaliksiantis receptas
Maistas

Velykoms – putpelių kiaušiniai: nauda, paruošimo būdai ir abejingų nepaliksiantis receptas

Kiaušinis – vienas pagrindinių artėjančių Velykų simbolių, vaizduojantis atgimimą, atbundančią gamtą bei vaisingumą. Ir nors per šią pavasario šventę tradiciškai...

4 priežastys, kodėl kas rytą turėtume valgyti pusryčius
Maistas

4 priežastys, kodėl kas rytą turėtume valgyti pusryčius

Pusryčiai ne veltui yra vadinami svarbiausiu dienos patiekalu. Maistas ryte suteikia energijos, kuri mus lydi pirmąją dienos dalį. Kai kurie...

Žolelių daržas ant palangės: sėjame dabar, skanaujame per Velykas
Maistas

Žolelių daržas ant palangės: sėjame dabar, skanaujame per Velykas

Pavasariui įsibėgėjus didėja ir susidomėjimas namų daržininkyste, o ypač populiarios tampa ant palangių žaliuojančios prieskoninės žolelės. Žmonės jas augina ne...

Ekspertė pataria: kaip taisyklingai atšildyti žuvį ir kokių klaidų nedaryti?
Maistas

Ekspertė pataria: kaip taisyklingai atšildyti žuvį ir kokių klaidų nedaryti?

Žuvis – pakankamai greitai gendantis produktas, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos...

Subalansuota mityba: kokių produktų turėtų būti mūsų kasdienėje mityboje ir ko reikėtų vengti?
Maistas

Subalansuota mityba: kokių produktų turėtų būti mūsų kasdienėje mityboje ir ko reikėtų vengti?

Racionas ir kasdienė mityba yra labai svarbi mūsų gyvenimo dalis, ypač kai kalba pasisuka apie sveikatą. Be tinkamos mitybos kūnas...

Tarptautinę miego dieną minint – 5 produktai, pagerinsiantys miego kokybę
Maistas

Tarptautinę miego dieną minint – 5 produktai, pagerinsiantys miego kokybę

Kovo 21-ąją minima Tarptautinė miego diena. Jos tikslas – atkreipti dėmesį į miego svarbą. Nuo seno žinoma, kad kokybiškam miegui...

Kitas įrašas
Ką naudinga turėti namų vaistinėlėje sportuojantiems ir gyvenantiems aktyvų gyvenimą

Ką naudinga turėti namų vaistinėlėje sportuojantiems ir gyvenantiems aktyvų gyvenimą

Skaitome.lt

Naudingi ir įdomūs SEO straipsniai ir patarimai įvairomis temomis: Būsto įrengimo, laisvalaikio, sveikatos, verslo, mitybos, kelionių, automobilių priežiūros, interjero, technologijų, draudimo ir t.t.

Norite susisiekti?

Kontaktai

ŽYMOS

akių makiažas Augintiniai augintinio sveikata baidarių nuoma baidarės dantų priežiūra daržovės dieta dietologė duona duonos kepimas duonos receptai gera savijauta gydymas imunitetas imuniteto stiprinimas kaip pasirinkti dviratį kava kavinės košė maistas maisto planavimas maisto ruošimas makaronai makiažo tendencijos mandarinai miegas mityba patarimai patiekalai plaukų priežiūra pusryčiai receptai restoranai ryžiai skrandžio rūgštingumas sveikas sveikas oras sveikata sviestas velykos vitaminai Vizažistė žaizdelė žalieji kokteiliai

Naujausi straipsniai

Kiaušinių dažymas natūraliais produktais: arbata, prieskoniai, žolelės, uogos

Kiaušinių dažymas natūraliais produktais: arbata, prieskoniai, žolelės, uogos

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas

Velykų stalo perlas – naminis majonezas: vos keli ingredientai ir paprastas gamybos procesas

Gydytoja paaiškino kaip spręsti skrandžio rūgštingumo problemos

Gydytoja paaiškino kaip spręsti skrandžio rūgštingumo problemos

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

  • verslo.tv
  • statybajums.lt
  • manosveikata.lt
  • kelioniuklubas.lt
  • automedia.lt

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos

Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos