Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Maisto „paruoštukai“ – puikus būdas sutaupyti laiko: kaip juos pasiruošti ir kokius produktus naudoti?

Maisto „paruoštukai“ – puikus būdas sutaupyti laiko: kaip juos pasiruošti ir kokius produktus naudoti?

Klausimas, ką šiandien pagaminti pietums, daugeliui kasdien tampa tikru galvos skausmu. O ypač dabar, atėjus pavasariui, kai daugiau laiko norime praleisti ne virtuvėje, o lauke. Todėl paprastas būdas sutaupyti laiko: ne tik susiplanuoti pirkinių sąrašą bei valgiaraštį, bet ir šį bei tą pasiruošti iš anksto. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad tam, kad prie puodų praleistume kuo mažiau laiko ir save bei artimuosius galėtume palepinti sveikais, subalansuotais patiekalais – galima pasigaminti maisto „paruoštukų“.

„Savaitės ar bent kelių dienų į priekį meniu planavimas yra veiksminga priemonė, kuri padės ne tik sutaupyti pinigų, maitintis sveikiau, kovoti su maisto švaistymu, bet ir sutaupyti laiko. Patiekalus, kuriuos artimiausiu metu žadate, valgyti geriausia yra susiplanuoti iš anksto. Pavyzdžiui, savaitgalis puikiai tinka ne tik kruopščiai sudaryti meniu, bet ir pasiruošti kelis „paruoštukus“, kad po darbo dienos nereikėtų ilgai suktis virtuvėje“, – pasakoja V. Juodkazienė.

„Paruoštukų“ pasigaminimas yra labai nesudėtinga. Gaminant maistą į priekį galima iš anksto nulupti ar susipjaustyti reikalingas daržoves. Vėliau jas, ruošdami patiekalus, galėsite naudoti kelias dienas. Dar vienas būdas: pasiruošti daugiau maisto nei žadate suvalgyti – iš anksto išvirti kruopų arba, pavyzdžiui, savaitgalį išsikepti visą vištą, o vėliau su jos likučiais planuoti kitus patiekalus – salotas, sumuštinius, dėti į troškinius arba dalį pasigaminto patiekalo užšaldyti.

Pasak maisto ekspertės, iš anksto galima pasiruošti ir įvairiausius padažus salotoms arba visą pietų dėžutę, kurią vėliau reikės tik išsitraukti iš šaldytuvo ir skanauti. Ją gali sudaryti ne tik kruopos, daržovės ar mėsa, bet ir įvairūs sumuštiniai ar tortilijos.

„Dėliojant savaitės valgiaraštį reikėtų nepamiršti įtraukti kuo įvairesnių produktų. Kasdieniame racione turi būti baltymų, angliavandenių ir skaidulų, taip pat vitaminų bei mineralų. Reikėtų dažniau rinktis sezoninius vaisius, daržoves, viso grūdo dalių kruopas, pieno produktus. „Paruoštukų“ susidėliojimas – puikus būdas laikytis subalansuotos mitybos principų ar metant svorį. Mat iš anksto pasiruošę patiekalus ar užkandžius reguliuosite ne tik savo porcijų dydžius, bet ir ingredientus, kuriuos naudosite patiekalams“, – sako V. Juodkazienė.

Dar vienas svarbus dalykas daugkartiniai, sandarūs maistui laikyti tinkami indai: prieš planuojant skirtingus ingredientus, kad užtikrintumėte kuo šviežesnį patiekalų ar produktų skonį, reikėtų sugalvoti, kur juos laikyti. Pavyzdžiui, sriuboms, troškiniams ar kruopoms tiks paprasčiausi stiklainiai, daržovėms – sandarūs daug vietos neužimantys indeliai ar dėžutės, daugkartinio naudojimo maišeliai.

V. Juodkazienė dalijasi ir produktų kategorijomis, geriausiai tinkančioms išankstiniam pasiruošimui bei sumuštinių receptu, kurie puikiai tiks paruoštą į pietų dėžutę:

Užšaldyti tinkamos daržovės. Įvairias daržoves galima kruopščiai nuplauti, susidėlioti į maišelius ar dėžutes ir užsišaldyti, o prireikus įmaišyti į košes, sriubas, troškinius ar ruošti garnyrus. Tam puikiai tinka žirniai, brokoliai, žiediniai, Briuselio kopūstai, šparaginės pupelės.

Supjaustymui tinkamos daržovės. Iš anksto galite pasiruošti ne tik šaldytų, bet ir šviežių daržovių: jas galite susipjaustyti ir sudėjus į sandarius indelius laikyti šaldytuve. O tam tiks ir pastarnokai, bulvės, moliūgai, salierai, morkos, paprikos, kopūstai, ridikai.

Kruopos ir ankštinės daržovės. Tam, kad sutaupytumėte laiko, iš anksto galite išvirti ir įvairiausių kruopų: grikių, ryžių, bulguro, kuskuso, bolivinės balandos, makaronų. Taip pat iš anksto patogu išsivirti ir ankštinių daržovių: avinžirnių, lęšių, pupelių, žirnių. Šiuos produktus išvirtus galite kelias dienas laikyti šaldytuve, o prireikus panaudoti ruošiant įvairius patiekalus.

Baltymų šaltiniai. Iš anksto taip pat galite išsivirti kiaušinių, pasiruošti jūros gėrybių, vištienos, kalakutienos, kiaulienos, jautienos ar kitokios mėsos, kurią vėliau tereiks tik pasišildyti arba sudėti į mėgstamus patiekalus.

Visagrūdės duonos sumuštinis su kalakutiena

Jums reikės:

2 riekelių visagrūdės duonos;

100 g kalakutienos filė;

Žiupsnelio druskos;

1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

2 griežinėlių gaudos sūrio;

1 kiaušinio;

Raudonosios paprikos;

Gaminimas:

Kietai išvirkite kiaušinį, leiskite jam atvėsti, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Kalakutienos filė apibarstykite druska ir 1 minutę kepkite aukštoje temperatūroje, tuomet apverskite, sumažinkite kaitrą, uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite apie 7–8 minutes. Kai mėsa iškeps, įdėkite ją į lėkštę ir leiskite šiek tiek atvėsti. Praaušusią kalakutieną dėkite ant duonos riekės, užklokite sūrio griežinėliais, uždėkite raudonųjų paprikų griežinėlius, kiaušinį ir uždenkite antrąja duonos rieke. Skanaus!

Related Topics
  • maisto paruoštukai
Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

NAMAI

Tvarkinga spinta

Tvarkinga spinta padės sutaupyti ir laiko, ir pinigų – ekspertai pasidalino patarimais, kaip tai padaryti

Prieskoniai

Pigus būdas pasimėgauti šviežiais žalumynais: kaip namuose užsiauginti prieskoninių žolelių

Velykų žolė

Namuose užauginta Velykų žolė: suskubkite, spėti liko vos pora dienų

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

paprikos auginimas

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

PATARIMAI

Kuris vitaminas geriausiai padeda įveikti rudeninį liūdesį?

Kuris vitaminas geriausiai padeda įveikti rudeninį liūdesį?

Atmintinė pradedantiems sportuoti: šie patarimai padės išvengti traumų

Atmintinė pradedantiems sportuoti: šie patarimai padės išvengti traumų

6 burnos higienistės patarimai, kaip atsikratyti blogo burnos kvapo

6 burnos higienistės patarimai, kaip atsikratyti blogo burnos kvapo

Skintų gėlių priežiūra

Valentino dienai artėjant: patarimai, kokias gėles rinktis, kad džiugintų kuo ilgiau

Tvarūs sprendimai Vėlinėms: 5 patarimai, kaip sumažinti poveikį aplinkai

Tvarūs sprendimai Vėlinėms: 5 patarimai, kaip sumažinti poveikį aplinkai

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.