SKAITOME.LT
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Skaitome.lt
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
skaitome.lt
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus

Palangių daržininkystė prasideda nuo namuose žaliuojančių svogūnų laiškų

Straipsniai - Maistas
Palangių daržininkystė prasideda nuo namuose žaliuojančių svogūnų laiškų

Artėjant kalendoriniam pavasariui pastebimas žmonių susidomėjimas palangių daržininkyste: įvairiausių prieskoninių žolelių bei svogūnų laiškų auginimu namuose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad per karantiną ši tendencija tik sustiprėjo: prekyba įvairiausiomis sėklomis bei svogūnų sodinukais jau prasidėjo ir pastaruoju metu jie vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose.

„Įvairiausiomis sėklomis šiemet pradėjome prekiauti dar sausio 18-ąją, o svogūnų sodinukais – pirmąją vasario savaitę. Pastarieji artėjant pavasariui sulaukia vis didesnio dėmesio. Pardavimų duomenimis, pirkėjai svogūnų sodinukus daugiausiai perka būtent vasario ir kovo mėnesiais. Tuo tarpu sėklų pirkimo pikas prasideda kiek vėliau, balandį. Per sezoną jų parduodama net apie 0,8 milijono“, – pasakoja V. Budrienė.

Prekybos tinklo komunikacijos vadovė pastebi, kad artėjant pavasariui auga sveikų produktų poreikis. Pirkėjai ima ieškoti būdų, kaip į organizmą susigrąžinti tas medžiagas, kurias galbūt prarado šaltojo sezono metu. Ši tendencija, anot jos, yra susijusi su pasikeitusiais mitybos įpročiais, sveikesnių produktų paieška, o šviežiai užauginti svogūnų laiškai – tikras vitaminų šaltinis.

Auginami namų sąlygomis

Jai antrina ir Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. Ji sako, kad svogūnai ir jų laiškai ne tik į namus atneša žalumos ir gyvybės, bet ir turėtų būti įtraukiami į kasdienį racioną. Ši daržovė pasižymi gydomosiomis savybėmis, vitaminais bei gausiomis mineralinėmis medžiagomis. Svogūnų laiškuose yra karotino, vitamino C, kalio, natrio, kalcio, magnio, geležies, fosforo. Norintieji šviežiai užaugintais svogūnų laiškais mėgautis jau netrukus, gali vazonėliuose pasisodinti sodinukų. „Būtų sunku išvardinti visus svogūnų ir jų laiškų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti praktiškai visur: svogūnų laiškais galima pagardinti ne tik salotas, bet ir sriubas, omletus, mėsos patiekalus. Įdomu dar ir tai, kad šis lietuvių virtuvėje pamėgtas ingredientas plačiai vartojamas ir Azijos šalyse“, – pabrėžia V. Juodkazienė.

Anot jos, svogūnų sodinukai, kaip ir kitos daržovės ar prieskoninės žolelės, geriausiai auga specialiai tam skirtoje, mineralinėmis medžiagomis praturtintoje žemėje. Geriausia svogūnų sodinukus sodinti 2–3 cm gylyje: sodinant 2/3 galvučių turi būti po žeme, trečdalis – virš žemės. Tik pasodinus, geriausia juos laikyti šiltoje ir tamsioje vietoje, o daigams prasikalus – perkelti ant palangės, kur svogūnai gaus daugiau šviesos. Dar vienas itin svarbus faktorius, užtikrinsiantis gausų svogūnų laiškų derlių, anot V. Juodkazienės, drėgmės palaikymas. Pasodintus svogūnų sodinukus būtina nuolat negausiai palaistyti, geriausiai tam naudoti vandens purškiklį, kad jų per daug neperlietumėte. Ekspertė sako, kad laikantis šių taisyklių namuose šviežius svogūnų laiškus valgysite jau po kelių savaičių.

Kiti straipsniai

Suvalgius greito ar kinų maisto skauda galvą? Gali būti kalta viena medžiaga
Maistas

Suvalgius greito ar kinų maisto skauda galvą? Gali būti kalta viena medžiaga

Vakarienė iš greito maisto ar kinų restorano gali baigtis galvos skausmu ir pykinimu – tokiais simptomais dažnai skundžiasi žmonės, kurie...

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką laikyti šaldytuve, o kam tinka kambario temperatūra?
Maistas

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką laikyti šaldytuve, o kam tinka kambario temperatūra?

Pirmosiomis pavasario dienomis dažniau atsigręžiame į sveikos gyvensenos tendencijas, riebesnius produktus vis dažniau iškeičiame į šviežius vaisius bei daržoves, tačiau...

„Romanesco“ žiediniai kopūstai: ne tik gražūs, bet ir naudingi
Maistas

„Romanesco“ žiediniai kopūstai: ne tik gražūs, bet ir naudingi

Pavasarį neretai pasitinkame nusilpę po ilgos ir šaltos žiemos, tačiau energiją galima atgauti mitybą praturtinus įvairiomis daržovėmis ir vaisiais. Ypač...

Pavasario hitas – lietuviški agurkai: jų nauda ir kitokių šaltibarščių receptas
Maistas

Pavasario hitas – lietuviški agurkai: jų nauda ir kitokių šaltibarščių receptas

Kartu su kalendoriniu pavasariu parduotuves pasiekė ir šviežias pavasarinių daržovių derlius: ridikėliai, morkos, salotos ir švieži lietuviški agurkai rikiuojasi ne...

Dietologė pataria: ką turėtume valgyti, kad pavasarį pasitiktume kupini energijos
Maistas

Dietologė pataria: ką turėtume valgyti, kad pavasarį pasitiktume kupini energijos

Pirmosiomis pavasario dienomis dažniau atsigręžiame į sveikos gyvensenos tendencijas. Žmonės bando keisti mitybos įpročius ir šiuo metu daugiau dėmesio pradeda...

Sviestas ar aliejus: kokį produktą ir kada naudoti?
Maistas

Sviestas ar aliejus: kokį produktą ir kada naudoti?

Rasti receptą, kuriame nėra nė šlakelio aliejaus ar šaukštelio sviesto tikriausiai būtų sudėtinga. Šie produktai plačiai naudojami įvairiose pasaulio virtuvėse:...

Netikėti faktai apie sūrį: kodėl jis laikomas urvuose ir ar jį tikrai mėgsta pelės?
Maistas

Netikėti faktai apie sūrį: kodėl jis laikomas urvuose ir ar jį tikrai mėgsta pelės?

Prancūzijoje per metus vienam gyventojui tenka beveik 26 kilogramai sūrio. Turbūt nesuklysime pasakę, kad Prancūzija yra tikra sūrių šalis –...

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: receptai, nepaliksiantys abejingų
Maistas

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: receptai, nepaliksiantys abejingų

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji –  ne tik skani, lengvai pagaminama, bet ir...

Smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?
Maistas

Smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Smulkinta mėsa – universalus produktas, pamėgtas daugelio namuose. Iš jos dažniausiai esame pripratę gaminti kotletus ar naudoti kaip įdarą cepelinams,...

Druska konditerijos gaminiuose – netikėtas ingredientas skoniui subalansuoti ir paryškinti
Maistas

Druska konditerijos gaminiuose – netikėtas ingredientas skoniui subalansuoti ir paryškinti

Druska – vienas iš nedaugelio produktų, be kurio virtuvėje neišsiverstų nė vienas, o ir jos rūšių  parduotuvėse šiuo metu galima...

Kitas įrašas
Druska konditerijos gaminiuose – netikėtas ingredientas skoniui subalansuoti ir paryškinti

Druska konditerijos gaminiuose – netikėtas ingredientas skoniui subalansuoti ir paryškinti

Skaitome.lt

Naudingi ir įdomūs SEO straipsniai ir patarimai įvairomis temomis: Būsto įrengimo, laisvalaikio, sveikatos, verslo, mitybos, kelionių, automobilių priežiūros, interjero, technologijų, draudimo ir t.t.

Norite susisiekti?

Kontaktai

ŽYMOS

akių makiažas Augintiniai augintinio sveikata Avižos baidarių nuoma baidarės dantų priežiūra daržovės dieta dietologė duona duonos kepimas duonos receptai gera savijauta gera sveikata gydymas imunitetas imuniteto stiprinimas kaip pasirinkti dviratį kava kavinės kosmetinė košė maistas maisto planavimas maisto produktai makaronai mandarinai miegas mityba patarimai patiekalai plaukų priežiūra receptai restoranai skaidulos skrandžio rūgštingumas sveikas sveikas oras sveikata velykos vitaminai Vizažistė žaizdelė žalieji kokteiliai

Naujausi straipsniai

Suvalgius greito ar kinų maisto skauda galvą? Gali būti kalta viena medžiaga

Suvalgius greito ar kinų maisto skauda galvą? Gali būti kalta viena medžiaga

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką laikyti šaldytuve, o kam tinka kambario temperatūra?

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką laikyti šaldytuve, o kam tinka kambario temperatūra?

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

„Romanesco“ žiediniai kopūstai: ne tik gražūs, bet ir naudingi

„Romanesco“ žiediniai kopūstai: ne tik gražūs, bet ir naudingi

  • verslo.tv
  • statybajums.lt
  • manosveikata.lt
  • kelioniuklubas.lt
  • automedia.lt

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos

Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos