Search
Close this search box.

Aukso vertės šeimininkių gudrybės

Aukso vertės šeimininkių gudrybės

Tikriausiai jums ne kartą teko stebėtis savo mamos ar močiutės išradingumu ir įgūdžiais virtuvėje. Juk tai jos papasakojo, pavyzdžiui, kaip atskirti virtą ir žalią kiaušinį – tiesiog pasukti juos ant stalo. Tokios žinios įgyjamos iš patirties, bet šiandien pateiksime jums truputį teorijos, kurią tikrai verta išmėginti praktiškai.

Kad daržovės ilgiau būtų šviežios

Į daržovių stalčiuko šaldytuve dugną įtieskite popierinių rankšluosčių. Jie sugeria drėgmės perteklių ir todėl daržovės ilgiau nepradeda pūti.

Išlaikykite burbuliukus

Neverta išpilti išsivadėjusio putojančio vyno. Tiesiog įmeskite į jį vieną ar dvi razinas – natūralus cukrus kai kada daro stebuklus.

Nemėtykite citrinų

Jeigu jums reikia kelių lašų citrinos sulčių, neperpjaukite jos perpus – taip ji greitai išdžius. Vaisių pradurkite aštriu daiktu, ir išspauskite keletą lašų.

Kad žalumynai būtų švieži

Kad prieskoninės žolės išliktų šviežios iki mėnesio laiko, ryšelius sudėkite į plastikinius maišelius ir sudėkite į šaldiklį. Prireikus jų bus lengva pasiimti, o atšils jos vos patekusios į karštą keptuvę.

Šalin kenkėjus!

Lauro lapas, įdėtas į indą su miltais, makaronais ar ryžiais – garantija, kad juose neįsiveis vabaliukų.

Kad nesužiedėtų keksiukai

Vakarykščius keksiukus nesunkiai atšviežinsite, juos apipurškę vandeniu, sudėję į popierinį maišelį ir 10 sekundžių įkišę į karštą orkaitę. Iš vandens susidarę garai greitai juos suminkštins ir jie vėl bus kaip švieži.

Kad nesudžiūtų sūris

Jei prapjautą sūrį patepsite sviestu arba margarinu, tai sulaikys drėgmę jo viduje ir jis taip greitai nedžius. Šis būdas labiausiai tinka kietiesiems sūriams su vaškine luobele.

Traškios daržovės

Kai ridikėliai, salierai ar morkos valgant nustoja traškėti, įdėkite juos į indą su lediniu vandeniu ir įmeskite gabaliuką šviežios bulvės. Daržovės atsigaus bematant.

Neleiskite sausainiams sukietėti

Traškius sausainius ir ilgo laikymo produktus sudėkite į atskiras dėžutes, kitaip antruosiuose esanti drėgmė „persikraustys“ į sausainius ir jie nebebus tokie traškūs.

Kad bananai nepatamsėtų

Nenuskinkite banano nuo kekės, jei neketinate tuojau pat jo valgyti – pavieniai genda gerokai greičiau.

Kad druska būtų biri

Jei į druskinę įbersite truputį ryžių, jie apsaugos druską nuo sukietėjimo. Ryžiai sugeria kondensatą, dėl kurio atsiranda druskos gumulėlių.

Sviestas atsargai

Nesigėdykite pasidaryti sviesto atsargų, kai parduotuvėje jis parduodamas su nuolaida, juk jį šaldytuve galima laikyti iki pusės metų. Sviestą įdėkite į hermetišką dėžutę, ir jis nesugers kvapų visų tų produktų, kuriuos laikote šaldytuve.

Išvalykite medų

Medus – vienintelis produktas, kuris apskritai negenda, o kad jis išliktų skaidrus, nesusicukruotų ir nepatamsėtų, 30 sek. palaikykite jį mikrobangėje.

Drėgmė makaronuose

Kad išvirti makaronai nesuliptų į vieną gumulą, sudėkite juos į hermetišką maišelį ir laikykite šaldytuve. Susiruošę juos pašildyti, tiesiog keletą sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje.

Sūrio nereikia išmesti

Sūrį galima užšaldyti. Pavalgę vėl sudėkite sūrio likučius į pakuotę, gerai uždarykite ir įkiškite į šaldiklį. Kai sumanysite jį valgyti, prieš dieną vėl įdėkite į šaldytuvą. Geriausiai šis būdas tinka minkštiems riebiems sūriams.

Saugokite pieno produktus nuo bakterijų

Norėdami ilgiau išlaikyti varškę arba grietinę, indelius, kuriuose jie laikomi, šaldytuve pastatykite apverstus. Tai sukurs vakuumą, kuris neleidžia atsirasti bakterijoms, dėl kurių produktuose įsiveisia pelėsis.

Vietoj grietinėlės – jogurtas

Esant būtinybei, grietinėlę tuose patiekaluose, kurių nereikia virti, galima pakeisti jogurtu. Verdant jogurtas gali sukietėti.

Pataisykite persūdytą sriubą

Nėra nieko apmaudžiau, kaip persūdyti sriubą, kuriai pagaminti prireikė nemažai laiko. Pamėginkite į ją įmesti keletą šviežios bulvės arba obuolio gabalėlių, kad jie sugertų druskos perteklių, ant silpnos ugnies pavirkite 10 min., o paskui išgriebkite. Jeigu sriuba vis dar per sūri, įberkite į ją kupiną šaukštą cukraus. Jeigu ir cukrus nepadėjo, galima šliūkštelėti truputį obuolių acto. O paskutinė išeitis, kai niekas nepadeda – praskiesti persūdytą sriubą vandeniu arba sultiniu.

Sužinokite, ar kiaušiniai švieži

Jeigu nesate tikri dėl jūsų šaldytuve esančių kiaušinių šviežumo, tiesiog įleiskite juos į stiklinę su vandeniu. Šviežias kiaušinis skęsta, senas – išplaukia į paviršių.

Verdame tobulą kavą: konservatyviems ir mėgstantiems eksperimentuoti

Sunku įsivaizduoti rytą be puodelio stiprios kvapnios kavos. Keletas patarimų, kaip žvalumo suteikiantį gėrimą padaryti dar skanesnį…

Vanduo

Kavai virti netinka virintas vanduo ir vanduo iš čiaupo. Galima naudoti filtruotą arba parduodamą buteliuose. Atvėsinkite jį. Lėtai kaisdamas, vanduo iš kavos pupelių sugeria daugiau skonio.

Kava

Kavos pupeles sumalus prieš pat verdant kavą, gėrimas bus aromatingesnis ir skanesnis. Iš atidarytos maltos kavos pakuotės aromatas išsivadės per savaitę. Priklausomai nuo gamintojo, kava turi įvairių skonio ir aromato niuansų. Kuo stipriau skrudintos pupelės, tuo kartesnis ir stipresnis bus gėrimas. Galima pasirinkti keletą rūšių ir skrudinimo variantų ir pasidaryti savo mišinį. Svarbiausia, kad kava būtų tikrai kokybiška.

Jei nusipirkote didelį kiekį kavos pupelių, padalinkite jas į kelias dalis. Kiekvienoje turi būti tiek kavos, kiek išgersite per savaitę. Dalį laikykite virtuvėje keraminiame arba nepermatomo stiklo inde su sandariu dangteliu. Likusias supilstykite į hermetiškai uždaromus nepermatomus maišelius ir laikykite juos šaldymo kameroje. Naują kavos partiją išimkite iš anksto, kad prieš verdant ji sušiltų iki kambario temperatūros. Užšaldžius kavos pupeles, jų skonis ir aromatas išlieka iki dviejų mėnesių. O štai šaldytuve pupelių geriau nelaikyti. Jos gali sudrėkti ir sugerti pašalinius kvapus.

Malimas

Jeigu kavą verdate džiazvoje, tiks labai smulkaus malimo kava (beveik kaip miltai). Stambesnio malimo kavą galima naudoti gaminti espreso kavai. Vidutiniškai smulkaus malimo kava tiks mokos kavavirei, veikiančiai geizerio principu. Stambaus malimo kava naudojama kavinukuose su presu.

Jei kavą virdami tuo pačiu būdu naudosite skirtingo malimo kavą, gėrimo skonis ir aromatas skirsis. Paeksperimentuokite ir išsirinkite sau labiausiai patinkamą. O gal tiks keli variantai – priklausomai nuo nuotaikos.

Džiazva

Rytietiškas kavinukas – idealus indas kavai virti. Jų būna varinių, plieninių, keraminių, kuriuose telpa vienas ar keli puodeliai, su vienu ar dviem snapeliais.

Džiazvų būna cilindro formos, su tiesiomis sienelėmis, ir kūgio formos. Pastaruosius naudoti yra patogiau. Dėl plataus dugno gėrimas greičiau įkaista, o siauras kaklelis padeda išlaikyti kavos aromatą. Pagal tūrį rinkitės džiazvą šiek tiek didesnę negu verdate kavos, tada putos neišbėgs ant viryklės.

Druska

Druska sustiprina kavos aromatą ir skonį. Į džiazvą reikia įberti tik kelis stambius druskos kristaliukus.

Imbieras

Į kavą tinka dėti malto imbiero. Juo skaninkite šviežiai sumaltas pupeles, prieš pildami į džiazvą vandens.

Kiti prieskoniai

Be imbiero, kavą galima paskaninti cinamonu, anyžiais, kardamonu, pipirais. Įdomų skonį gėrimui suteikia citrinos griežinėlis arba apelsino žievelė. Visi prieskoniai dedami į indą, kuriame virsite, prieš pilant vandenį. Citrina arba apelsino žievelė dedamos į jau pagamintą kavą, į puodelį.

Rudasis cukrus

Cukrus truputį mažina kavos stiprumą. Jo įdėti reikia kavą verdant. Geriau, jei tai bus nevalytas cukranendrių cukrus. Kiek jo dėti – spręskite patys, pagal savo skonį.

Virimas

100 ml vandens reikia apie 8 g kavos.

Sumalkite pupeles, suberkite miltelius į džiazvą. Jei norite pridėti druskos arba prieskonių, darykite tai dabar. Užpilkite šalto švaraus vandens iki tos vietos, kur kaklelis susiaurėja. Pastatykite ant silpnos ugnies. Neskubėkite. Kuo lėtesnis ir ramesnis bus virimo procesas, tuo sodresnio skonio gausis kava.

Sulaukite akimirkos, kai kava ims kilti ir nuimkite indą nuo ugnies. Palikite pastovėti apie pusę minutės ir vėl grąžinkite ant ugnies. Kava turi pakilti tris kartus. Stebėkite, kad kava neužvirtų. Svarbu džiazvą nukelti tada, kai putos ima kilti. Jei jos išbėgs, dings ir didžioji dalis aromato. Todėl niekada niekur iš virtuvės neišeikite ir nepradėkite kitų darbų.

Procesą baigiame

Nuėmę kavą nuo viryklės trečiąjį kartą, palikite ją minutę pastovėti. Jeigu norite, kad tirščiai nusėstų ant dugno, ją pamaišykite. Pasidarykite dešimties minučių pertraukėlę, pailsėkite ir pasimėgaukite kvapnia ir karšta kava.

TAIP PAT SKAITYKITE